Historie

Av Magne Hasli

Vest-Torpa ungdomslag ble stiftet 12.10.1930, men ble drevet som et frilynt ungdomslag. De var derfor ikke innmeldt i Norges Idrettsforbund før i slutten av 1959. Dette var da salongskyttergruppa ble innmeldt. Fotballen ble tatt vare på av Torpa il (stiftet 9.4.1933) som hadde spillere fra Aust- og Nord-Torpa, samt fra Lysvold krets på V-Torpa (mest nærliggende område til A.- og N.-Torpa). Torpa il hadde sine beste sesonger rundt 1950, og spilte i daværende 3.div. i 51-52. Kampene ble spilt på Snyta, rett opp for Lauvli på Vest-Torpa. Denne ble sannsynlig bygd på 20-tallet av Vest-Torpa il. Man har nemlig funnet lagbilde av Vest-Torpa il i nye hvite- og grønnstripete drakter i 1926. Muligens var dette til åpning av plassen.
Det ble også spilt på Valatun-plassen, som nok ble brukt til trening og privatkamper. Denne lå på østsiden av Dokka-elva, rett over for Åmot sag. Muligens ble det trent og spilt privatkamper før Torpa il ble stiftet, sannsynligvis under Valatun il. Det er ingen som kan huske dette sikkert. Men plassen ble sannsynligvis laget i den første tid etter Arve og Tordis Frøisland  tok over Frøisland i 1918, og flyttet dit i 1921. De kjøpte en del turnutstyr som skulle skiftes ut på en skole på Lillehammer. Dette ble plassert der det ble hetende Valatunplassen. Der ble det også jevnet litt på et jorde slik at man fikk ei fotballslette. Her ble det også danseplass. Derfor ble dette en fin og gjev samlingsplass. Og Maria Nyseth serverte mang en kaffekopp der!
Det ble også trent, men også spilt kamper for unger på Finstad-plassen nedenfor Kværnerud på A.Torpa. Senere ble Sentralbanen, som ble bygd på midten av femti-tallet, brukt. Denne lå der som Åmot Sag ligger nå. På Vest-Torpa hadde man Lundhaug il, som ble stiftet 14.10.1946. Dette ble senere hetende Vest-Torpa idrettslag. Det er ikke funnet protokoller som viser kamper fra den første tiden. Men i boka ”Aktive fotballspillere” står det at det er spilt 8 kamper i 1949. Det kan se ut som dette var treningskamper, og at laget er innmeldt i fotballkretsen i 1950. Det er ikke funnet protokoll som viser kampene fra denne tida. Men spillerregistreringen vår startet i 1957. Da finnes det protokoller fra Vest-Torpa il. Men det ser ut til at det er Vest-Torpa il, og ikke Lundhaug il, som spiller i serien 1954. Lundemoen ble bygd på slutten av 40-tallet og begynnelsen på 50-tallet. Dette var i samme tid som forsamlingslokalet Skogtun ble bygd. Det ble også sparket mye fotball på Skogbråtån nede ved elva Kjøljua rett etter krigen. Det var her man først begynte å grave ut ballslette før man gikk for Lundemoen. Mang en fotball havnet på elva ved Skogbråtån!
I 1951 hadde man skaffet seg trener for sommerferien. Den gangs store landslagsspiller, Bjørn Spydevold fra Sarpsborg (37 A-landskamper /gullklokka i 1950), lå på hytte på Vest-Torpa, og trente Lundhaug-gutta. Han var også med på treningskamp mot Torpa. Denne husker Knut Ødegård godt. Han spilte spiss på Torpa, mens Spydevold spilte midtstopper på Lundhaug. Knut ble tacklet saftig flere ganger. Noen uker senere var Knut og hans far på Ullevål på høstlandskamp, og han syntes det var stas å se Spydevold, som han selv hadde spilt mot like før, spille half på landslaget. Knut var for øvrig en av de første som ble sett med fotballsko i Torpa. Han kom til bygda i 1940.

I referat fra 1957-sesongen finner vi: Vest-Torpa il hadde sin første kamp søndag den 5.mai kl.12.00 mot Torpa il. Kampen ble spilt på ”Sentralbanen”. Kampen var privatkamp, og de fleste stilte opp uten trening, og Vest-Torpa il tapte da også kampen 2-3, som også var pauseresultatet. Dommer var Martin Parthaugen, Torpa il. Målscorere for Vest-Torpa il var Henry Midthaugen og Ole Sæther. Laget var Oddvar Kjeldsrud, Helge Rustestuen, Anton Midthaugen, Ivar Øverby, Ole Midthaugen, Sverre Bakke, Odd Gårder, Johan Nilsen, Henry Midthaugen, Kjell Kjeldsrud og Ole Sæther. Reserver var Johan H. Kjeldsrud og Ivar Skogen.

Vi registrerer også at Oluf Kinn spiller sin første kamp for Vest-Torpa dette året (privatkamp mot N.Land). Han fikk jo senere 2 ungdomslandskamper. Disse var mot Ø.Tyskland i Jena (tap 3-5) og mot Danmark i Stavanger (tap 0-4). Oluf spilte den gang for Fremad på Lillehammer. Med på u-laget den gang var Roald ”Kniksen” Jensen (som fikk 31 A-landskamper), Olav Nilsen (62 A), Rolf Birger Pedersen (15 A), Erik Johansen (38 A), Axel Berg (8 A), Jack Kramer (7 A) og Bjørn Odmar Andersen (10 A).
Vårkampen mellom Vest-Torpa il og Torpa il i 1957 endte med seier til førstnevnte med 4-0. På høsten vant V.Torpa 6-1 og overvintret på tredjeplass. Det ble også registrert 4 juniorkamper dette året.

Første gang VT spilte på gress, var mot Snertingdal il 3.juli 1958 kl.19,30. Snertingdal vant 7-1. Man spilte også seriekamp på gress mot Eina torsdag 14.august samme året. Den mestret de greit, da det ble seier 6-4. Også første kamp i flomlys ble spilt dette året: Torsdag 11.september 1958 kl.20.00 var det kamp mot Nordre Land B på Dokka Stadion, og det ble seier 5-2. Kampen gikk nok den gang på grus, da gressbanen først ble åpnet i 1962. Men flomlys hadde Dokka stadion (sentralidrettsanlegget) fra høsten 1952.
B-lags kamp hadde VT første gang 15.sept. 1958. Den gikk mot klubbens eget A-lag og endte med seier 4-1 til førstelaget.


Bilde fra jubileumskamp i Lundhaug IL fra 1956 (10 år)
Foran fra venstre: Kåre Stadsvoll, Ivar Skogen, Sverre Bakke, Anton Midthaugen og Henry Midthaugen
Bak fra venstre: Johan H. Kjeldsrud, Kjell Kjeldsrud, Johan Nilsen, Jørgen Sætheren, Ole Midthaugen og Asbjørn K. Kjeldsrud

Synfjellkameratene: Synfjellkam. var i utgangspunktet en kameratgjeng fra Dal krets. De trente, og spilte noen treningskamper på annen halvdel av femtitallet. De hadde treninger på Storvolden, et jorde som det var laget bane på ca 86 gange 45 meter. Denne lå nedenfor Bergli (nå Oddvar Bergli). Denne ble nok brukt fra før krigen. Man spilte også på Tubbevoldene i Gjerdi-bygda, ned for Myreng. Det ble også sparket masse fotball på Engelokkeflata i Huguli-enga. Denne var bare ca 30 gange 30 meter, og det var litt smågran midt på banen! Tirsdag 16.juni kl.20.00 i 1959 spilte for første gang Vest-Torpa treningskamp mot Synfjellkameratene på Storvolden. Kampen endte 1-1. I regnskap for Nord-Torpa fotballag (Dal idrettslag) finner vi igjen under denne dato: Inngangspenger kr.28,00 og salg av øl og lodder kr. 53,60! For øvrig kan nevnes at de har kjøpt fotballer på Dokka Sport sommeren 1958 til henholdsvis kr. 49,95 og kr. 56,95. Returkamp på Lundemoen i slutten av juli 1959 endte med seier 4-2 til V.T. Det ser ikke ut til at Torpa stilte i serien denne våren. De spilte første del av serien høsten –58, men finnes ikke på tabellen våren –59. Det ble for øvrig spilt treningskamp mellom V.Torpa og Torpa om våren, med en klar 8-1 seier til Vest-Torpa.

Første seriekamp mot Synfjellkameratene ble spilt på Lundemoen 20.august 1960. De hadde vunnet sine to første kamper, men tapte nå for Vest-Torpa. Resultatet ble 3-1. Denne sommeren hadde Vest-Torpa problemer med å stille lag. Dette p.g.a. mange i militæret, og arbeid i Oslo. Vi tar med fra protokollen: ” Det ble dårlig med privatkamper i ferien, for det var vanskelig for oss å stille lag. Det såg nesten slik ut at vi måtte trekke oss fra den kommende serie, men heldigvis så ble noen av de eldre med som ikke var med i vårkampene, og da ble interessen større igjen. Og det trengtes nok, for husk at Vest-Torpa il har et forholdsvis stort fotballpublikum. Og vi kan ikke skuffe dem så mye at vi legger ned fotball-laget. Det ville bli altfor stille og øde i bygda den korte sommeren. Nei, ta et tak alle som kan for fotball-laget. Så kan det hende vi snart er i en divisjon høgere.”
I 1961 ble det første gang samarbeidet om lag i Torpa. Synfjellkameratene og Vest-Torpa il stilte lag sammen for privatkamp mot Nordre Land, som vant 3-2. Siste seriekamp denne høsten var mellom Torpe-lagene, og Erik Smedsrud var eneste målscorer i Vest-Torpa’s seier. Det ble benyttet 33 spillere denne sesongen, men mange av disse var med bare en kamp. Det tyder på problemer med å få med mange nok, og at man hentet inn på bussen ved avreise! Serien hadde nå skiftet fra høst-vår til vår-høst. Synfjellkameratene spilte sannsynligvis 4 sesonger i serien.(1960-1963) De rakk å spille seg opp fra 7. til 6.div. det ene året. Den gangen vant de alle kampene med unntak av mot serievinner Lensbygda. Synnfjellkameratene spilte i grønn og hvitstripet drakt. Blant spillerne var: Hermann, Hans og Sverre Fossum, Kåre og Hans Fakstad, Kristian og Odd Brenden, Kåre og Åge Vestli, Sevald Nereng, Andreas og Oddvar Bergli, Knut Skartlien, Ivar Øverby, Andreas Sandbakken, Torbjørn Mølmen og Jørgen Berge.

1965 er året man hadde ventet på i V.T’s historie. Det skulle endelig lykkes å rykke opp fra 7. til 6.divisjon. Laget hadde Iver Raa fra Gjøvik til å trene laget fra midten av januar til sesongens slutt. Ivar Øverby var toppscorer med 16 mål. Følgende spilte kamper for sammensatt lag mellom N.Land og V.Torpa: Oddvar Kjeldsrud (2), Bjørn Wilhelmsen (2), Arve Ulsakerhaugen (2), Kåre Midthaugen (2) og Kolbjørn Ruud (1). Reserver var Bjørn M. Lundhaug og Ivar Øverby. Men det ble med to sesonger i 6.divisjon før nedrykk.

1.januar 1970 ble Vest-Torpa ul og Vest-Torpa il slått sammen til et lag. Laget ble heretter Vest-Torpa ul. Dette p.g.a. lagets forsamlingslokale som kunne gå tilbake til Noregs Ungdomslag ved opphør. På denne tiden måtte man ha legeattest for å kunne spille, og fra protokoller kan vi lese at i 1970 var 28 stk. fra Vest-Torpa hos fru Thrana i Odnes for legeundersøkelse. I 1972 ble alle lagets kamper spilt på bortebane på grunn av omlegging fra grus- til gressbane. (Det vil si lagets hjemmekamper ble spilt på Dokka Stadion). 26.juli 1973 ble det så spilt prøvekamp på den nye fine gressbanen. Nordre Land var motstander, og de var ubeskjedne nok til å vinne 4-1. Bjørn Wilhelmsen ble første målscorer for Vest-Torpa på eget gress.
3000 dugnadstimer ble utført, og Nordre Land kommune ”sputtet i” ca 20.000 kroner! I 1975 fikk man også 10.000 kroner i tippemidler! Gressbaneåpning ble foretatt i seriekampen mot Viken 26.august 1973. Guttelagene til Vest-Torpa og Torpa fikk spille forkamp. Hartvik Sæteren var den store drivkraften i arbeidet med banen, og han la sågar ut av egne penger for å få lyslinje frem til anlegget. Åpningskampen vant Vest-Torpa 2-1 etter scoringer av Bjørn Wilhelmsen og Magne Hasli. Sesongen endte med å vinne avdelingen, og det ble opprykk til 5.divisjon (den gang var det 7 divisjoner). Også finalekampen mot Carterud (som var vinner av andre avdelinga) på Brøttum ble vunnet, og gutta var blitt kretsmestere i 6.divisjon! 1-0 ble resultatet etter scoring av Magne i 1.omgang.
Kretsmesterne skulle hatt julebord på Spåtind Høyfjellshotell, men dette ble avlyst på grunn av oljekrisen denne høsten!!  Diplomene ble for øvrig utdelt i 2.forsøk på Skogtun nærmere jul.

1974 ble dermed sesongen som laget har vært høyest i fotballkretsen (selv om man siden har vært i 4.divisjon) Kun disse lokale lagene var over Vest-Torpa: Raufoss (1.div.), Redalen (3.div.), Gjøvik Lyn, Kolbu, Lena, Lunner, Reinsvoll og Skreia (4.divisjon). Første kamp om våren gikk mot Nordre Land på Lundemoen, og frisør Kjell Erik Furuseth fikk æren av å score kampens eneste mål mot gamleklubben Nordre Land! Neste kamp ble det uavgjort mot Biri, mens det deretter ble ettmålstap mot Vestre Gran og S. Land. Siden ble det problemer med en ikke alt for stor spillerstall, og det ble få poeng. Man klarte 8 poeng (den gang to poeng for seier), men trøsten var at det var 2 mer enn Nordre Land. Men begge rykket ned.

Utover på slutten av 70-tallet og inn i 80-åra var laget mye i 6.divisjon (nemst nederste). I 1979 var man bare målforskjellen etter Gjøvik Sport, som rykket opp i 5.divisjon. Laget spilte også privatkamp mot Fåberg i denne perioden. Dette var i deres storhetstid, og det ble tap 1-12. Etter at den fine gressbanen kom på Lundemoen, kom ønske om klubbhus med dusjmuligheter. Jens Wilhelmsen ble primus motor for bygget, og dette sto ferdig til bruk høsten 1981. VTUL fikk 129.000 kroner i kommunal støtte, og tilsvarende fra STUI. I 1982 måtte A-laget gå den tunge vei ned i 7.divisjon, mens det ble stilt damelag for første gang.
Etter denne sesongen var det en del misnøye fra en del spillere fra Aust- og Nord-Torpa, og det endte med at det ble stilt 2 lag i 7.divisjon i 83-sesongen. Torpa il spilte på grusbanen ved skolen. Dessverre ble lagene satt opp i hver sin avdeling, slik at man ikke fikk publikumskampene dette ville blitt. I 1984 var seniorlaget i Torpa il borte igjen, og Vest-Torpa rykket igjen opp i 6.divisjon.

På 80-tallet fikk man laget grusbane på Lundemoen i tillegg til den eksisterende gressbanen. Dette var en grei avlastningsbane om våren, og det ble satt opp lys for vintertrening. Etter kraftutbygginga ble det også laget både gress- og grusbane ved Åmot. Men med bare ei enkel skiftebu gjør at bare 7-er kampene blir spilt der i –08 sesongen. I 1986 spilte rekruttlaget seg til opprykk i B-avd., og spilte KM-kamp mot Fart. Der ble det tap. Utover på 80-tallet ble det stilt flere og flere yngres-lag i Torpa. Og de markerte seg også i kretsen. I klassen for gutter, ble Torpa kretsmestere i 7-er fotball i 1991 og 1993, mens småjentene ble Kretsmestere i 7-er fotball i 1994. Det har også flere ganger vært med spillere på kretslagssamlinger og sonesamlinger. Den første var vel Geir Nordheim på juniorsamling på Lena 18.feb. 1974. Han var der sammen med Tom Hagen og Magne Roger Samsonstuen fra N.Land. Ellers på samlinga var blant andre: Henning Gjestrumsbakken, Stein Kollshaugen, Stein Flaskerud, Geir Pedersen, Geir Svendsen og Erik Løkken. Geir fikk brynt seg der!

På nitti-tallet ble yngrefotballen organisert med at Vest-Torpa og Torpa hadde ansvar for hver sine årsklasser før man stilte lag i sammen som Torpa/V-Torpa. På seniornivå fikk man ikke lov å bruke sammensatte lagsnavn annet enn i laveste divisjon.  De siste årene har det blitt drevet som Torpa fotball, en overbygningsklubb for Vest-Torpa ul og Torpa il. Den er ikke innmeldt i Fotballforbund og Idrettsforbund, slik at det er de gamle klubbene som fortsatt er ansvarlig. Men man har skaffet drakter og dresser i klubbfarger fra begge klubbene (gult og blått). Seniorlaget er som tidligere påmeldt under Vest-Torpa ul, men blir i det daglige benevnt som Torpa fotball.

 

Opplysningene er hentet fra: Boka ”Aktive fotballspillere” fra 1952 av Arne Brustad
Protokoll fra Vest-Torpa IL
Protokoller fra Vest-Torpa UL
Protokoll fra Torpa IL
Kassaregnskap for Nord-Torpa fotballag (Dal idrettslag)
Norsk Idrettsleksikon
Hans Fossum
Ivar Øverby
Oddvar Bergli
Knut Skartlien
Michael Rustestuen
Gustav Sætheren
Jørgen Berge
Håkon Lauvli
Oluf Kinn
Knut Ødegård
Nils Frøisland
I tillegg er konferert med en del av de yngre spillerne angående de senere år.