Kveldsprat med trener Hans Olav

Sesongen er over, avslutningsfesten er vel overstått og en ny sesong står for tur. Hans Olav Hagaseth Sæteren har vært lagets spillende trener, og sammen med sitt mannskap, kjempet de seg til en 4. plass på tabellen og beste lag i Land-regionen i sin avdeling i 4. divisjon.Det er første tirsdag i november, været er uggent og fotballbanene er klargjort for vinterens anmarsj. Jeg har denne kvelden invitert meg selv hjem til trener Hans Olav og hans samboer for å slå av en liten prat nå i “off season”.

SONY DSC
Hans Olav har alltid vært Manchester United-fan. Han har tatt turen over til “drømmenes teater” to ganger, hvor hjemmelaget (så klart) har vunnet begge gangene.

Tanker etter sesongen som har gått: “Jeg er veldig fornøyd med 4.plass og at vi ble beste laget i land. Spesielt det å slå KolbuKK i 2 av 2 kamper er sterkt, siden de var laget som rykket opp. Vi var også veldig tett ved å slå både Toten og Nordre (land), så det var kjedelig at vi tapte de kampene, men det var mye bra spill å ta med fra disse kampene.” Han trekker frem tapet på bortebane mot Lunner (1-0) og bortetapet mot Toten (6-0) som de kampene hvor de burde gjort det bedre og som trekker ned litt. Men alt i alt er treneren veldig fornøyd, og spesielt med organiseringen defansivt. Målene i mot kommer som oftest på døballer eller kontringer, så det er en jobb å gjøre her.

Hans Olav meldte, som mange andre i årets stall, overgang fra Nordre Land til Vest-Torpa denne sesongen. Treneren har ikke vært i klubben siden han spilte på småguttlaget. Da gikk han over til Nordre Land før han fikk sin debut i Redalen. Samtidig gikk han på fotball-linja på Raufoss vgs. To år senere gikk han over Gjøvik FF  før han gikk tilbake til Nordre Land. Her har han vært de siste årene mens han har utdannet seg til regnskapsfører, fått seg kjæreste og flyttet til Dokka hvor han også har fått seg jobb.

SONY DSC
Fra fjorårets sesong i Nordre Land drakt

Hvorfor valgte du å melde overgang til Vest-Torpa etter så mange år?: “Mye av grunnen var at det var flere av torpingene som ville tilbake til gamleklubben og satse på at bra lag her. Vi hadde snakket oss i mellom om at det var enten alle eller ingen som meldte overgang. Alle var enige om at de ville gå for Torpa og visste da at det kom til å bli bra. Samtidig hørte vi fra stallen som allerede var i Vest-Torpa at de syns det var gøy vi kom tilbake til moderklubben.”

Største forskjell fra tidligere klubber og Vest-Torpa: Som den aller største forskjellen trekker Hans Olav frem oppmøte på treninger. I Gjøvik og Redalen var kun jobb og sykdom gode nok unnskyldninger til fravær, alt annet var ikke godtatt. “Men sånn må det bare være” føyer Hans Olav til. Disse to lagene hadde også flere folk å fordele oppaver på og generelt flere folk rundt laget og klubben. Likevel syns treneren at det er et bra opplegg rundt Vest-Torpas lag også. Han trekker sørlig frem engasjementet rundt laget og den positiviteten som er. Her på bygda snakker folk mer om fotballen og skaper et engasjement, spesielt denne sesongen som det ble et så bra lag. Det er også forskjell i oppmøte til dugnad samt antall publikum på kamper, spesielt i forhold til det han følte i Nordre Land. Hans Olav tror også noe av engasjementet kommer av alle lokaloppgjørene som har vært.

Lokaloppgjør ja, de blir det mindre av kommende sesong om avdelingene holder seg som de gjør til våren: “Ja, det er kjedelig at det ikke blir så mange av de. Det blir mange lange turer, men vi må gjøre det beste ut av det med å sette opp buss på lange lørdagskamper, og lage en sosial greie ut av det. Vi må ikke synes synd på oss selv for 3 lange turer til Gudbrandsdalen når man ser på Lom som må reise lange turer så og si annehver helg.

Sportslig tror Hans Olav at pulja de har havnet i kan være lettere enn den de andre lagene i Land har havnet i. Han trekker frem Redalen som den største utfordreren, spesielt hvis de har samme lag som i fjor. Nevner også Follebu som et sterkt lag, men kjenner for lite til de andre lagene til å si noe om de.

Dette har vært din første sesong som trener. Hvorfor sa du ja, og hvordan har det vært?: “Det har vært en bra første sesong. Føler ikke jeg bruker så mye mer tid nå enn om jeg bare hadde vært trener. Så klart blir det litt mer, men ikke så mye. Det har vært lite problemer og gått veldig greit. Spillerne gjør det enkelt å være trening. Lite surving og grining” Du har også sagt ja til en ny sesong: “Når spørsmålet om jeg ville ta en sesong til kom sa jeg “ja, dæ kan je vel gjøra”, siden har gått så bra i år. Jeg vet hva som må gjøres bedre fra sist sesong, og hva vi skal bygge videre på”.

Vi liker best å se Hans Olav i torpas farger og er glade for at han fortsatt vil være trener
Vi liker best å se Hans Olav i torpas farger og er glade for at han fortsatt vil være trener

Hvordan står det til med rekrutteringen i laget?: “Vi har ikke så mange unge spillere å ta av peri  dag. Det startet opp et G16 lag i år med en god del spillere som ikke har sparket fotball på lenge, men vi har sett noen potensialer. Disse må få prøve seg på seniornivå og utvikles. Det er mange år siden det har kommet opp noen fra guttenivå. Erik H og Mads-Mario var vel de siste. Noen i mellomtider har gått over til andre klubber, så det er lenge siden vi har utviklet unge fra egen klubb.” Treneren kan avsløre at de har kontakt med to unge spillere fra G16-laget som skal få prøve seg på seniornivå neste sesong.

Lagmoralen, hvordan er den?: “Det er veldig god stemning i laget. Vi kjenner hverandre så godt både på og utenfor banen. Det er ordentlig god stemning både når vi skårer mål og når vi vinner kamper. Samtidig kjenner vi hverandre så godt at vi kan kjefte og sutre litt til hverandre og tørr og si i fra, men det er slik det skal være. Det er bra og godt. Men det viktigste er at det gir god stemning.

Hvordan opplever du “teamet” rundt laget?: “Det er veldig bra. Det er mange som legger ned en innsats med å markedsføre kamper, ordne så alt er på sttr. Jeg kan trekke frem Magne Hasli som ordner utrolig mye både før, under og etter kamper. Det er også godt å ha Michael(kaptein) som hat tatt ansvaret å ha på plass alt utstyr. Har vært veldig godt å komme på trening og kamp og alt av utstyr står klart. Har også vært godt å ha Trond og Svein til å diskutere fotball og ta avgjørelser sammen med. Må også trekke frem de som steller med banen . De gjør en veldig god jobb. Utrolig hva de får til med ljå, som noen fra Søndre Land påsto var utstyret som ble brukt på Lundmoen…

Beste minne(r) fra sesongen: “Off, det er vanskelig. Igjen er det de to seierene mot Kolbu. Ellers sesongens første seier, som var mot Ringsaker. Vi vant 5-0 etter å ha tapt mot Nordre uka før. Det var en utrolig god følelse for resten av sesongen. Vi fikk en pekepinn på hvordan vi lå an i forhold til de andre lagene i pulja, siden vi var litt “nyoppstartet”. Da vi i tillegg fikk seieren mot Kolbu, skjønte jeg at vi ville havne høyt på tabellen.

Ambisjoner og forventninger til neste sesong: “Beholder vi samtlige spillere og kanskje får noen forsterkninger som gjør at vi kan få en bredere stall, og ikke er så sårbare for skader og karantener, og i tillegg holder oss i avdelingen tror jeg vi kan kjempe som topp 3. Jeg har også en ambisjon om at vi skal slippe inn en god del færre mål i kommende sesong.

Kort oppsummert virker det som treneren er veldig fornøyd med å ha kommet tilbake til hjemklubben. Etter et par uker fotballferie er seniorene klare til å starte med innendørstreninger i Snertingdalshallen, og prikke inn formen til neste sesong. Hans Olav virker klar for trenerjobben og det virker som han allerede har planen klar for gode resultater til våren.

Vi gleder oss til å følge Hans Olav og hans mannskap videre, og jeg takker for praten.

Tekst og bilder: Camilla L.L.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.