OLUF KINN – eneste landslagsspiller fra Torpa

Oluf Kinn vokste opp med fotball. Det var kort veg ned til Finstadplassen, som ble opparbeidet i 49-50. Deretter ble det guttefotball med Torpa il på Sentralbanen (der Torpa sag ligger nå). Der ble det spilt kamper fra 1955. Deretter ble det juniorfotball med Fremad på Lillehammer. Og derfra gikk vegen til flagget på brystet med Norge i ungdomslandskamper. 

Torpa il hadde lag for gutter i serien. Og Oluf husker godt første kamp en sommer, sannsynligvis i -55. Da sto han i mål mot Gjøvik-Lyn på Sentralbanen. Også i høstkampen på Gjøvik sto Oluf i mål, men etter 0-10 ved pause, ble det keeperskifte. Jan Dahlby kom inn, og Oluf spilte ute. Kampen endte 0-16. Det var første kamp på gress, og gutta ble utspilt. Men det ble slutten på å stå i mål. Gutta reiste for øvrig med rutebussen begge veier kampdagen.

Skolegang og Fremad. Deretter ble det skolegang på Lillehammer. Da ble det junior-, og senere senior-fotball med Fremad. Den gang var det to lag på Lillehammer, nevnte Fremad og Mesna. De kjempet om å være best i by’n. De kjempet ofte i samme divisjon, men Fremad rykket flere ganger opp i landsdelsserien (nest øverste divisjon). Der møtte de lag som Vålerenga, Sagene, Mjøndalen, Sandaker og Vestfossen blant andre. Når disse Lillehammerlagene spilte mot hverandre var det ofte 8-900 tilskuere minnes Oluf. Kampene gikk på Sportsplassen nede i byen, og senere oppe på Stampesletta. De som bodde nederst i byen mot Vingnesbrua holdt gjerne med Mesna. I 1957 spilte Oluf sin første kamp for Vest-Torpa. Senior treningskamp mot Nordre Land. Han ble kontaktet da de ikke hadde for mange spillere. Og Oluf husker han spilte spiss mot Oddvar Lund, som tidligere hadde meldt overgang fra Torpa til Nordre Land. Og jammen kom han forbi Oddvar og fikk satt ballen i nota ved stolpen.

Landskamper. I 1960 ble Oluf så innkalt til ungdomslandskamper. Den første var i Stavanger mot Danmark Kristi Himmelfartsdag. Han spilte centerhalf i den gangs 3-2-5 system. Det ble et solid 0-4 tap for 10.100 tilskuere! Oluf ble senere skadet i kamp på Raufoss. Derfor måtte han melde forfall til kamper mot Sverige og Finland. Men Oluf ville selvsagt gjerne spille kamper, og fikk gjerne satt smertestillende sprøyter før kamp. Det var så som så med det medisinske støtteapparat. Han ble deretter også tatt ut til bortekamp mot det sterke  østtyske u.laget. Der ble det også centerhalf jobb, og 3-5 tap. Kampen ble spilt i Jena, og det bemerkelsesverdige var at det ble oppgitt å være 30.000 tilskuere på kampen! Litt annet enn under guttekamper på Senralbanen noen år tidligere ! Mange av medspillerne ble senere mye brukt på A-landslaget: Roald “Kniksen” Jensen (31 A), Olav Nilsen (62 A), Rolf Birger Pedersen (15 A), Erik Johansen (38 A), Axel Berg (8 A), Jack Kramer (7 A) og Bjørn Odmar Andersen (10 A). Samme året spilte Oluf også kretslagskamp mot Eintr. Frankfurt på Lillehammer. Kampen endte 2-2 mot et feriepreget tysk lag. Fremad spilte også feriekamper mot de islandske lagene Valur og Akranes. I kampen mot Valur minnes Oluf at han ble rundspilt av Ricardur Jønnson, som senere ble proff i Italia. Oluf holdt forøvrig da junioralder, da det sannsynlig var i 1958.

Minnepremier fra ungdomslandslagskampene mot Danmark og Øst-Tyskland.
Minnepremier fra ungdomslandslagskampene mot Danmark og Øst-Tyskland.

Gjøvik-Lyn. I 1963 skulle Oluf prøve seg i Hovedserien med Gjøvik-Lyn. De ble jo cupmestere i -62, og rykket også opp. Bror Lønstad var trener i Gjøvik da. Og Oluf fikk også prøve seg i trening og kamp, men var tidlig uheldig med skade i ei sene, og det ble benkesliting. Allerede om høsten ble det overgang til Nordre Land. Oluf begynte da på skogskolen på Brandbu, og det ble lite tid for fotballtrening. Men Per R. Pedersen hentet ham til kamper. Han minnes mange gode spillere på Nordre den gang. Han nevner Magnar Bjørnerud, Ole Jørgenstuen, Ragnar og Harry Jettestuen, Leif Åslund, Eilif Hansen, John Dalen, Knut Sønes og Eivind Engum. 

Vest-Torpa. Fra høsten -70 og til og med sesongen 1976 var Oluf med Vest-Torpa. Totalt 106 kamper ble det her. Og i denne perioden var det masse moro, sier Oluf. Og det var masse folk på kampene – og mange av dem svært engasjerte. Og det var mange bra spillere – og gode prestasjoner. Oluf tenker seg om og sier: “jeg husker en kamp på Lundemoen mot Søndre Land. Det måtte vært i 1974. Datoen var i hvert fall 11.august. Vi hadde frispark ute på siden. Jeg la ballen inn i feltet. Arve Ulsakerhaugen gikk som så mange ganger både høyt og hardt på ballen i heading i mot hjørnet. Men Søndre Lands keeper Freddy Edvardsen reddet fenomenalt oppe i hjørnet ! To virkelig store prestasjoner på ett sekund !” Søndre Land vant forøvrig 3-2. Oluf husker også fra en kamp i 1975. Det var siste seriekamp før ferien. Og motstander var Nordre Land. Trener for Vest-Torpa den gang var den tidligere dommeren Oscar Undeli fra Gjøvik. Dommer var også fra Gjøvik, nemlig Ørnulf Sandli. Og de kjentes godt. For godt mente en av Nordre’s ledere. Sandli ble irritert på ham, og ba ham gå fra stadionområdet. Kampen ble satt i gang igjen, men stoppet på ny. Dommeren ba lederen gå lengre vekk før han satte i gang igjen spillet. Og slik ble det ! Kampen endte forøvrig 1-1.

Oluf har mange minner fra fotballen han gjerne deler.
Oluf har mange minner fra fotballen han gjerne deler.

KM-kamp. Og selvsagt husker Oluf KM-kampen mot Carterud på Brøttum i oktober -73. Storfavoritten fra Hamar rundspilte oss til tider, men forsvaret holdt unna og vi vant 1-0. Spesielt Oluf og Arve Ulsakerhaugen i midtforsvaret, og Johan Stensrud i målet var kjempegode. “Johan var virkelig god ! Hadde han vært slik hver kamp, hadde han vært en av Norges beste”

Steinar Kjeldsrud og Oluf i fotballprat ved 40-års mimretreff for KM på Brovold i fjor.
Steinar Kjeldsrud og Oluf i fotballprat ved 40-års mimretreff for KM på Brovold i fjor.

Ser du mye fotball nå, spør jeg Oluf.

“Jeg ser fortsatt mye TV-fotball. Landslaget og klubblagene Molde og Rosenborg (så årets kamp Molde-Rosenborg på Aker stadion i år). Og jeg har sansen for Sogndal. Men ser også svært gjerne Barcelona og Manchester United.”

Oluf ser gjerne både Molde og Rosenborg. Her foran kampen i Molde i sommer.
Oluf ser gjerne både Molde og Rosenborg. Her foran kampen i Molde i sommer.

Og lokalfotball ?

“Følger i hvert fall med Vest-Torpa, Nordre Land og Lillehammer FK. Jeg var imponert av Vest-Torpa mot Toten, men det var tydelig de ble slitne på slutten. Litt bedre trent – og Toten hadde tapt ! Det var trivelig å sjå laget slik som denne dagen – i forhold til kampen mot Nordre på Brovold. Det var magert. Men jeg tror at -73 laget hadde tapt for årets lag.”

Og hva synes du om keepertalentet fra Torpa ?

“Jeg er imponert over Ole Kristian’s prestasjoner. Men det er en rolig og avbalansert gutt. Og det er artig med interessen fra det spanske laget Elche. Det sier litt om den raske framgangen han har hatt. Jeg håper, og tror, framgangen vil fortsette. Men jeg tror nok at kamper på høyere nivå i Norge vil være å foretrekke. Og en ny med ungdomslandskamp behøver ikke være så langt borte”

Trente du mye egentrening som ung ?

“Ja, far kjøpte ny ball til meg hver vår. Jeg vet jeg hadde som mål en sommer å trikse med ballen ned til postkassa ved vegen, ta opp posten mens jeg forsatte å trikse, og trikset opp igjen til inngangsdøra uten at ballen gikk i bakken. Og jeg klarte det! Jeg vet når vi dreiv ute på jordet med slåttonna, hadde jeg med meg ballen. Så når deet ble fem minutters pause, trikset jeg med ballen. I juniortiden i Fremad trente jeg hver dag på Finstadplassen en sommer. Da trodde jeg at jeg var veldig god når jeg kom til Lillehammer igjen, men var vel det de nå kaller overtrent. Det tok lang tid utover høsten før jeg var meg selv.”

Prøvde du andre  idretter ?

“Jeg hadde faktisk 11.2 på hundremeter’n og 1.76 i høyde. “

Torpa fotball vil få takke Oluf for hans innsats i seks og en  halv sesong på A-laget. Og med ønske om fortsatt mange lokaloppgjør de neste somrene – og fotball ellers !

Minnepremie fra ungdomslandslagskampen mot Danmark i Stavanger for 10.100 tilskuere.
Minnepremie fra ungdomslandslagskampen mot Danmark i Stavanger for 10.100 tilskuere.

 

 

Under vasen er det tydelig skrevet for hva vasen er gitt.Under vasen er det tydelig skrevet for hva vasen er gitt.

Minne fra kampen for 30.000 tilskuere i Jena mot Øst-Tyskland.Minne fra kampen for 30.000 tilskuere i Jena mot Øst-Tyskland.

2 kommentarer:

  1. Og Oluf var en veldig god trener for oss småguttene i Torpa IL på sytti og åttitallet.
    Flink til å formidle, rettferdig liketil trener som aldri var brautende og ufin, alltid stas og få ros av han.
    En trener som gjorde en smågutt trygg og fotballen morsom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.